Kesäloman 2023 päätapaus noudatteli edellisvuosilta tuttua kaavaa; reilu viikko Lapissa vaeltaen. Matka suuntautui jälleen Urho Kekkosen kansallispuistoon, mutta päällekkäisyyttä viime kesän reittiin kertyi vain muutamia kilometrejä. Alkuperäinen ajatus lähteä matkaan Aittajärveltä lensi roskikseen sillä hetkellä, kun eteen aukeni tilaisuus toteuttaa harvemmin mahdollinen läpivaellus ympyräreitin sijaan.

Raja-Joosepin ylityssilta
Lutosta yli ja let’s go

Torstai 8.6. Raja-Jooseppi – Ylempi Kiertämäjärvi

Lähtöpäivä. Reissuun lähteminen kehtuuttaa eikä tavanomaista innostusta tahdo löytyä. Matka Raja-Joosepista alkaa mukavassa aurinkoisessa säässä, mutta vaihtuu harmauteen. Ketään ei näy eikä kuulu.

Ote reissupäiväkirjasta
Kiertämäjoen alajuoksua
Välillä tyyntä…
Kiertämäjoen alajuoksua
…välillä kuohuja
Kiertämäjoki
Polku kulki Kiertämäjoen kyljessä
Männiköitä ja mutkittelua
Kiertämäjoki
Kiertämäjoki vaihtuu Alemmaksi Kiertämäjärveksi

Alemman Kiertämäjärven laavulla on aika ensimmäisen tauon ja lounaan; nuudeleita, kuivattua nyhtökauraa ja suurusteeksi kantarellinmakuinen Lämmin Kuppi. Tuulee kovaa ja kylmästi suoraan pohjoisesta, mutta laavun seinien suojissa tarkenee.

Alemman Kiertämäjärven laavu
Alemman Kiertämäjärven laavu
Alempi Kiertämäjärvi
Jokimaisemista järvimaisemiin
Alempi Kiertämäjärvi
Kuivaa ja pehmeää polkua oli mukava tallustella
Kiertämäjoen kuohuja
Kiertämäjoki kapenee Kiertämäojaksi
Polku kiemurteli joen mutkia mukaillen

Pienet juomatauot matkan varrelle osuvilla tulipaikoilla tauottivat muuten varsin tiivistahtista etenemistä ja viiden aikoihin iltapäivällä olin perillä Ylemmän Kiertämäjärven autiotuvalla. Majoitun tupaan juuri kun yli pyyhkäisee ensimmäinen loppupäivän monista saderintamista. Illemmalla paikalle pysähtyy kaksi nuorehkoa jantteria, jotka jatkavat ruokatauon jälkeen matkaa Livikönselän rinteille. Paikalle ilmaantuu myös nelihenkinen seurue, nuori pariskunta, sekä toisen isä ja toisen äiti. Tupaan mahtuu kyllä, kostea ilma ja nollakeliä lupaillut säätiedote ei inspiroi telttailuun muita kuin karaistuneen isähenkilön.

Ylemmän Kiertämäjärven autiotupa

Perjantai 9.6. Ylempi Kiertämäjärvi – Anterinmukka

Aamulla aurinko ja pilvipeite vuorottelevat, lämmintä on +3. Matkaan lähteminen käy hitaasti ja vitkutellen, keli ei osaa päättää sataako vai paistaako. Oman jännityksensä tuo myös tiedossa oleva matka Anterinmukkaa kohti pitkin Rajan mönkijäuraa, jota pitkin jälkihavaintojen perusteella myös karhut tykkäävät säännöllisesti kulkea.

Mönkijäura Ylemmältä Kiertämäjärveltä Ahmaojalle
Mönkijäuraa Ylemmältä Kiertämäjärveltä kohti Ahmaojaa
Ylempi Kiertämäjärvi
Ylempi Kiertämäjärvi ja koillisessa siintävät rajavyöhykkeen tunturit
Ylempi Kiertämäjärvi
Ylempi Kiertämäjärvi ja etelässä Peuranampumapään huippuja

Tuvalta Ahmaojan tulipaikalle saakka on nättiä metsämaisemaa, järvenrantaa ja suon laitaa. Mönkijäura Ahmaojalta Anterin pyöräparkkiin Rajavartioston naapuriin on puuduttava. Helppokulkuista toki, selkeät paussipaikat Harrijärvellä ja Hirvaspäänpalolla ja pariin kertaa mukavaa maisemaakin. Tuskin silti toiseen kertaan jaksan tuota uraa kyntää. Edellisillan perhekunta oli kertonut matkaavansa Anterinmukkaan maisemareittiä yli Peuranampumapään, Hirvaspäiden, Kuikkapään ja Rovapään, mutta itse en halunnut heti reissun alkuun ottaa riskiä siitä että liian rankka reittivalinta hajottaisi jotain jaloissa. Reilu 20km taival oli joka tapauksessa koko vaelluksen pisin päiväetappi, joten tässä kohtaa mentiin sieltä mistä aita (ja etenkin maasto) oli matalampi.

Maiseman peruselementit seuraaville 13 kilometrille
Tunturit tuovat pientä toivon pilkahdusta tulevasta
Harrijärvi
Harrijärvi
Harrijärvi ja Peuranampumapää
Kirkkaita jokia
Matkalla etelään

Saunaharjulle, Rajavartiolaitoksen tukikohdan nurkille saavuttaessa käy maasto taas mielekkäämmäksi kulkea. Pyöräparkin laavulla pidetyn myslipatukan mittaisen tauon aikana aurinko alkaa paistaa suorastaan lämpimästi, ja luo uskoa siihen että kyllä tämä pohjoistuulissa ja räntäsateessa alkanut reissu ehkä vielä paranee ja alkaa muistuttaa KESÄlomaa.

Hiekkatie ja viimeiset merkit sivistyksestä jäävät taakse ja viimeiset kilometrit taitetaan pusikoituneempaa mönkijäuraa ja patikkapolkuja pitkin. Pariin kertaan on kenkiä veivattava jalasta pois ja taas takaisin, alkukesästä osassa Anterijokeen laskevista puroista piisaa vettä säären puoliväliin saakka. Jokivarsi ja vanha metsä on maisemiltaan mukavaa kulkea, aika ajoin pilkahtelee horisontissa erinäisten tunturien huippuja maistiaisena siitä mitä seuraavina päivinä on tiedossa.

Anterin pyöräparkin laavu
Maisemia pyöräparkista etelään
Yksityiskohtia Anterinjoen varrelta
Kelopuita Anterinjoen varrella
Yksityiskohtia Anterinjoen varrelta
Sammalmattoja vanhan sillan vierellä
Anterinmukan kahlaamolla
Kahlaamo Anterinjoen ja Kaarreojan risteyksessä
Anterinmukan kahlaamolla
Kahlaamo ja taustalla siintävä Sara-Pieran Muurivaara

Anterilla majoitun jälleen sisätiloihin, isossa tuvassa petipaikkoja riittää vaikka osaan onkin jo levitelty makuualustaa ja -pussia. Omaa petipaikkaa pedatessa tupaan tupsahtaa kaksi miestä, jotka näyttävät omituisen tutuilta. Hetkellisen molemminpuolisen kyyläämisen jälkeen lamppu syttyy päässä ja tajuamme törmänneemme samoissa merkeissä vuosi takaperin Sarviojan tuvalla. Pieni maailma.

Anterinjoen putous
Anterinjoen putous
Anterinjoki
Anterinjoki iltavalaistuksessa

Myös laverien toiselle laidalle hylätylle valtavalle rinkalle löytyy omistaja, kun vedenhakureissulta palaa puhelias nuorimies. Korva tarttuu salamana kiinni puheen seasta erottuvaan miä-pronominiin ja on pakko kysyä onko tyyppi mikkeliläisiä. Ei sentään, Joel on Haminasta. Joku omituinen tuttuus ja yhteisymmärrys yhden sanan perusteella silti muodostuu.

Kuopiolainen Eeva tyttärineen häärää tuvassa ruuanlaitossa ja saunomisen tullessa puheeksi sanoo, että heillä oli suunnitelmissa lähteä seuraavaksi lämmityspuuhiin. Pieni kierros ympäri Anterinmukan tiluksia ja kasassa on kuuden naisen saunannälkäinen joukko valmiina polttopuiden hakemiseen, veden kantamiseen ja muuhun oheistoimintaan.

Anterinmukan sauna
Sauna ja uimapaikka vetivät puoleensa viileästä illasta huolimatta

Turhaan ei Anterinmukan saunan löylyjä ole kehuttu. Kuumassa ja kosteassa kelpaa hikoilla ensimmäisten vaelluspäivien vilutukset, rasitukset ja jumitukset irti ja käydä huuhtomassa kaikki kylmään Anterijoen uima-altaaseen. Moneen kertaan.

Sauna, ruoka ja mukava juttuseura saavat aikaan todella mukavan illan, mutta kauaa ei untakaan tarvitse odotella illan hämärtyessä ja tuvan hiljentyessä ihmisten vetäytyessä yöpuulle kuka mihinkin majoitteeseen.

Anterinmukka
Anterinmukan komea autiotupa
Anterinmukan puuliiteri
Maisemia Anterinmukan pihapiiristä Sara-Pieran Muurivaaralle

Lauantai 10.6. Anterinmukka – Muorravaarakka

Aamu valkenee aurinkoisena ja suorastaan usuttaa matkaan, kohti avotuntureita ja maisemapaikkoja. Keskolaisilla on ollut aikanaan hyvät hoksottimet Anterinmukan tupaa rakentaessaan. Keittotilat on sijoitettu isoon eteistilaan, jotta aamuvirkummat (miksei yhtälailla yökukkujatkin) voivat rauhassa keitellä vesiä ja hoitaa muuta ruokahuoltoa vaikka tuvan puolella nukuttaisiin. Keittiöeteisessä vietin itsekin valtaosan aamusta, viime vuodelta tutun mieskaksikon toisen osapuolen kanssa reissukokemuksista horisten.

Kovin kauaa eivät unisimmatkaan tuvan puolella nukkuneet, vaan edellisillalta tutulla kokoonpanolla siirryimme aamupalan syöntiin tuvan pöydän ääreen ja lavereille. Jo lähes itsestään selväksi rutiiniksi reissuilla on muodostunut aamuinen reittisuunnitelmien jakaminen. Onhan se hyvä turvallisuudenkin kannalta näin yksin liikkuessa, että edes joku tai jotkut tietävät mihin suuntaan olen menossa ja mitä reittiä.

Minulla, Eevalla ja tyttärellä, sekä Joelilla oli sama suunta kohti Muorravaarakkaan, mieskaksikko oli tehnyt olonsa niin mukavaksi että päättivät jäädä Anterille saunomaan ja lepäilemään vielä toiseksikin yöksi. Hetken aikaa mietittiin olisiko lähdetty edes jollain kokoonpanolla etenemään samaa matkaa, mutta lopulta kaikki päätyivät jatkamaan omin neuvoin. Itse halusin kiivetä Anteripäälle ja kulkea sen harjaa Tiuhtelmakuruun saakka, Eeva ja Taimi puolestaan kaipasivat helpompaa etappia tälle päivälle. Ja Joel myönsi suoraan olevansa aamuisin niin hidas, että lähtö saattaisi venyä hyvinkin puolenpäivän paremmalle puolelle. Niinpä jälleen heitettiin heipat ja näkemiinit, osan kanssa törmättäisiin illemmalla Muorravaarakassa ja osan kanssa ehkä seuraavana kesänä taas jonkun tuvan pöydän ääressä.

Anteripää
Ensimmäinen kohde; Anteripään länsihuippu
Anteripään koivikkoa
Rovapää pohjoisessa

Anterilta eteenpäin lähti kaksi selkeää polkua; etelään kohti Hammaskurua ja länteen Muorravaarakkaan. Suunnitelmissa oli kuitenkin hylätä nämä helpot valmiiksi tallatut reitit jo muutaman sadan metrin jälkeen ja suunnata kohti Anteripään huippuja. Väljässä mäntymetsässä kulku sujui mukavasti poluttakin, mutta jyrkkä nousu paljakkaan sai hien virtaamaan heti aamutuimaan. Tilanne helpottui kuitenkin lähes välittömästi puuston jäädessä taakse, navakka tuuli piti huolen siitä että vaatekerroksia ei tullut mieleenkään kuoria päältään pois.

Saariselän itälaidan tuntureita
Maisemia kaakkoon; Kielitunturi, Reututunturi ja kaverit
Saariselän itälaidan tuntureita
Idässä Pikku Reutupää ja Siliäselkä

Kuten totuttua, maisemat paranivat askel askeleelta mitä ylemmäksi tunturiin noustiin. Matka eteni hitaasti, sillä jatkuvasti muuttuva maisema pakotti pysähtelemään ja kaivamaan kameraa esille vähän väliä. Onneksi vilakka tuuli teki myös etenemisen mielekkääksi, paikoillaan pällistellessä alkoi vilu hiipiä vikkelästi alkupinnistelyissä hikeentyneeseen selkään.

Vaan eipä tällaisissa maisemissa kulkiessa haittaa pieni viima, vilu tai hiki. Kaikki pikkuasiat menettävät merkityksensä erämaan valtavien mittasuhteiden äärellä ja päällimmäisenä mielessä on syvä kunnioitus ja kiitollisuus. Ja kunhan käden ulottuvilla on jatkuvasti karkkeja saatavilla, pysyy verensokerikin kyydissä mukana.

Anterilta pohjoiseen; Sara-Pieran Muurivaara ja Rovapää
Anteripään rinteillä
Tunturimaan avaruutta silmänkantamattomiin
Anterilta etelään
Lumilaikkuja ja alkukesän vihreyttä
Anteripään huippu
Huippu häämöttää
Anteripään maisemia
Anteripään keroja, Anterijoki ja taustalla Sara-Pieran Muurivaara
Anterilta pohjoiseen
Anterinmukka jäi etualan kukkulan taakse odottelemaan seuraavaa vierailua
Anteripäältä kaakkoon
Anterijoen suistoa
Anterijoen suisto
Kielitunturi, Reututunturi, Anterijoki ja Sihverinlakopää
Anteripään huiputtaja
Kuvauspaussi, karkkia ja vettä Anteripään itähuipulla
Anteripään huipulla
Hatusta sai pitää kiinni ihan tosissaan

Anteripään harjanne oli kokemuksena upea reitti, vaikka töitä sai maisemaherkkujen eteen jälleen tehdä. Rakkainen, paikoin jyrkkä rinne niin kulku- kuin sivusuunnassakin laittoi jalat koville ja viimeiset kilometrit kävelin mielihyvin tallattua baanaa pitkin Tiuhtelmakurusta Muorravaakanruoktulle. Vaikka karttaa toki oli tutkittu ankarasti ennen reissua ja vielä ankarammin matkan edetessä, tuli Tiuhtelmakurun jyrkkä lasku yllätyksenä. Kivinen ja juurakkoinen vauhdilla alaspäin viettävä loppuhuipennus hapotti kintuista nekin osuudet, jotka olivat säästyneet ylenmääräiseltä rasitukselta kiipeilypainotteisen päivän aikana.

Pirunportti Anteripäältä nähtynä
Pirunportti halkaisee loven Ukselmapään ja Sollanpään väliin
Anterilta pohjoiseen
Keskellä Lumipää, sen ja Pirunportin välissä Saariselän korkeimpiin huippuihin kuuluva Ukselmapää
Anterilta lounaaseen
Vasemmassa laidassa Anteripään itähuippu, jonka kautta kuljettiin
Muorravaarakkajoki
Muorravaarakanjoen yläjuoksu…
Muorravaarakanjoki
…ja alajuoksu ilta-auringossa

Muorravaarakassa oli rauhallista alkuillasta. Kaksi telttaseuruetta, kammin vuokrannut ensimmäiseltä yöltä tuttu neljän hengen sekaperheseurue, sekä Eeva tyttärineen. Heillä oli päivä sujunut odotetusti paljon vauhdikkaammin selkeää reittiä pitkin ja käynnissä oli päivällisen valmistus ennen kuin matka jatkuisi vielä hieman eteenpäin kohti Sarviojaa ja kotimatkaa. Ruokia laitellessa paikalle pöllähti myös reipasta marssivauhtia pitänyt Joel, joka reilun mittaisen tuumaustauon pidettyään päätti vielä lähteä yötä vasten kohti Luiroa.

Tupa tyhjeni ja päätin elellä herroiksi majoittumalla itsekseni sen ylälaverille, koska muitakaan tulijoita ei näyttänyt olevan. Tuvan lämmössä kelpasi pötkötellä lueskellen ja iltapalaa jyrsien, kunnes väsymys voitti. Lepo tulikin tässä kohtaa tarpeeseen, sillä seuraavana päivänä olisi tiedossa lisää tunturien ylityksiä kun kohteena oli Luiro ja Luiron sauna.

Muorravaarakanruoktu
Muorravaarakanruoktu, autio- ja varaustupa
Muorravaarakanjoki
Tulipaikka jokivarressa
Muorravaarakanjoki
Illan viimeisiä auringonsäteitä

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *