Hurraa, hurraa, hurraa! Niinhän siinä kävi, että Sallaan kaavailtu uusi kansallispuistohanke toteutuu ja Suomen 41. kansallispuisto näkee päivänvalon virallisesti 1.1.2022.

Valtioneuvosto on istunnossaan 9.12. esittänyt, että Tasavallan Presidentti vahvistaa lain Sallan kansallispuistosta tulemaan voimaan 1.1.2022. Laki Sallan kansallispuistosta esitellään Tasavallan Presidentille 16.12.2021. Kansallispuisto perustetaan Itä-Lapin vaaramaiseman, metsien, soiden, harjujen ja niillä esiintyvien lajien suojelemiseksi sekä virkistyskäyttöä, tutkimusta ja opetusta varten.

Ympäristöministeriö
Sallatunturi horisontissa
Sallatunturit maiseman valtiaina
Metsälampi Sallassa

Vaikka tämä tavallaan aiheuttaa sen että Tavoitteen toteutuminen on nyt yhtä askelta kauempana, ei mistään harmituksesta voida puhua. Uudet suojellut luontoalueet on aina hieno juttu, ja se että uusi kansallispuisto perustetaan nimenomaan pohjoisen itärajalle saa retkuilijassa aikaan tyytyväistä hyrinää.

Sallan kunnan alueella on tullut tähän mennessä käytyä kaiken kaikkiaan kolmesti; ensimmäinen visiitti 2018 oli lähinnä läpiajoa ja maisemien pällistelyä Sallatunturin huipulta. Olisikohan Sallassa tuolloin kulutettu aikaa pari-kolme tuntia. Seuraava, jo vaikuttavat 24h kestänyt visiitti oli kesäkuussa kun Karhunkierroksen alkumatka kuljettiin Hautajärveltä Kuusamon rajalle ja sen yli. Kolmannella kerralla Sallassa viihdyttiinkin jo parin yön yli, lähiretkeilyä harrastellen ja maastot maisemineen erikelvollisiksi todeten.

Vaihda perspektiiviä
Sallassa lomailu toi elämään vähän eri pers… pektiiviä
Highway to Hell
Hyvät opasteet helpottivat kohteesta toiseen suunnistamista

Koska säännöt on sääntöjä (vaikkei tällaisten uusien kohteiden perustamista ole Tavoitteen säännöissä toistaiseksi huomioitu) ja Sallaan on vielä palattava neljännenkin kerran jotta se saadaan ruksittua listalta virallisesti yli. Ja kyllähän siellä nähtävää ja tutkittavaa piisaakin, kansallispuistostatus nostaa sen prioriteettilistalla ainoastaan korkeammalle.

Minulle Salla on näyttäytynyt…

Poroja poropuistossa
Porojen kotina…
Sallasta itään
Upeina maisemina kauas itärajan taa…
Ja yksinkertaisesti mahdottoman monipuolisena ja erilaisiin seikkailutarpeisiin taipuvana.

Paljon onnea Salla ja Sallan kansallispuisto, toivottavasti nähdään taas pian!

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *