Retkuilu- ja vaellustaipaleeni tähän mennessä kerrytetyt yöt olen viettänyt lähes eksklusiivisesti uskollisen kumppanini Jaska Suennahkan kainalossa. Kun tarve ihan oikealle vaellusteltalle ilmeni, meinasi vaihtoehtojen määrä pyörryttää. Koko, paino, hinta, kapillaariarvot, materiaalit ja monta muuta asiaa piti pähkäillä yli ja ympäri ennen ostopäätöksen tekoa. Voittajaksi tiensä raivasi lopulta Jack Wolfskin Gossamer -teltan soolomalli, ja kerron nyt että miksi.

Jack Wolfskin Gossamer
Jaskan kanssa Repovedellä.

Syy 1. Jaska on kompakti

Gossamer yhden henkilön mallina on pieni, sievä ja kevyt. Ja varmasti ahdas yhtään isommalle ihmiselle. 167 senttinen varteni mahtuu telttaan mukavasti siten, että rinkankin saa sateensuojaan joko jalkopäähän sulloen tai oviaukkoon likistäen. Tällä mallilla olen huomannut että teltan pituus riittää justiinsa passelisti, tilaa jää kävelystä väsyneiden jalkojen venyttelemisellekin.

Jaskan kanssa Pyhä-Luostolla.

Syy 2. Jaska on hinta-laatu-suhteeltaan varsin ok

Painoa kiiloineen, kaarineen ja kankaineen n. 1,8kg, mainiot vesipilariarvot (kangas 4000mm, pohja 10 000mm) ja hinta alta 150€. Siinä seikkoja, miksi Gossamer oli aloittelevalle retkuilijalle houkutteleva.

Hinta oli tarpeeksi alhainen, jotta telttaan raaski sijoittaa silläkin uhalla että realiteetit tulisivat vastaan ensimmäisen pidemmän reissun jälkeen ja teltta haudattaisiin häkkikellarin syövereihin. Hinta oli myös tarpeeksi korkea, jotta sitä uskoi olevansa liikkeellä ihan kelvollisen pelin kanssa ja molemminpuolinen luottamus oli helppoa rakentaa.

Korkeat kapillaariarvot puolestaan loivat uskoa ja luottamusta siihen, että Jaskan huomassa pysyttäisiin kuivana vaikka kohdalle osuisi kovempaakin sadetta. Tämä on testattu ja todistettu myös käytännössä, Jaskan kanssa ei tarvitse pelätä turhanpäiväistä kostumista.

Jaskan kanssa Kylmäluomassa.

Syy 3. Jaskassa ei ole mitään ylimääräistä

Gossamer I ei ole teltta jossa vietetään mukavasti sadepäiviä tai muutenkaan pidempiä aikoja. Se ei myöskään ole teltta, jonka absidiin mahtuvat kaikki kamppeet ja tilaa jää vielä ruuanlaitollekin. Se ei myöskään ole kaikkein käytännöllisin vaatteiden kuivattelemiseen, vaikka jonkinlainen ”pyykkinaru” sisältä löytyykin.

Sen sijaan Gossamer I on rehdisti se mikä on. Pieni ja kompakti, yösuojana asiansa ajava teltta joka on helppo pystyttää kokonsa puolesta melkein mihin vaan. Tunnelimuoto ja mataluus tekee siitä tukevan majoitteen myös tuulisissa tunturiolosuhteissa.

Jaskan kanssa Urho Kekkosen kansallispuistossa.
Jaskan kanssa Kolilla.
Jaskan uumenissa Kolilla.

Ensimmäistä ihan oikeaa vaellustelttaa valitessa sitä oli vielä niin pihalla, ettei tajunnut miettiä kaikkia mahdollisia käyttöskenaarioita. Eikä kyllä olisi osannutkaan, koska vasta kokemuksen myötä on alkanut hahmottua kuva siitä miten ja millaisessa ympäristössä sitä justiinsa itse tykkää hortoilla.

Jaskan kanssa meillä on takana jo useita hyviä reissuja, ja luotto teltan ominaisuuksiin on kohdallaan. Toki sitä on alkanut kaivata tiettyihin olosuhteisiin myös ominaisuuksia, joita Gossamer-malli ei pysty tarjoamaan. Perustarpeet Jaska kuitenkin pystyy täyttämään lähes moitteettomasti, ja sopiikin lämpimämpien kelien sooloretkeilyyn oivallisesti.

Summa summarum

+ kevyt
+ hyvä hinta-laatusuhde
+ helppo pystyttää
+ voi käyttää myös ilman päällikangasta
+ ei pelkää sadetta eikä tuulta

– todella kompakti, ei tilaa muuhun kuin makaamiseen
– pieni absidi, tilaa vain kengille tai pienelle repulle

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *